2. dönem: 1998-2002

Geoffrey - Francoise Summers

1998 yılında Kerkenes Projesinin 2. Dönemi başlamıştır. Amaçlar, bir GPS yardımı ile şehrin yüzeyinin tamamının haritasının hazırlanması, yine GPS yardımı ile sitin yakın çevresindeki tümülüsler, yollar ve surdışı rezervuarlarını gösteren bir haritanın hazırlanması, şehrin en dik ve yerleşim bulunmayan yamaçları hariç tüm toprakaltı kalıntılarını gösteren jeomanyetik haritalar hazırlanması, çeşitli yapılar ve kentsel bölgelerin işlevlerinin belirlenmesinde ve jeofiziksel görüntülerin yorumlanmasında yardımcı olabilecek yeni deneme kazılarının yapılması ve surların bir bölümü ile "saray" ön cephesinin temizlenmesidir. Bu araştırmalardan elde edilecek sonuçların incelenmesi, eski çağ şehrinin dinamiklerinin yeniden kurularak anlaşılmasına imkan tanıyacaktır. İntergraph Coğrafi Bilgilendirme Sistemi (Geographical İnformation System - GİS), farklı veri tabakalarının bilgisayar ortamında arşivlendirilerek veri kümelerinin grafik sunumu ile kentsel altyapının inceleme ve yorumunu mümkün kılmaktadır.

Sicak hava balonuyla çekilmis, sehrin kuzey kismi.    1998 datalarinin bir bölümü kullanilarak Scott Branting tarafindan olusturulmus, sehrin kuzey kismina ait GPS yüzey haritasi.    Carte géophysique de la zone nord. Traitement des données avec GEOPLOT et affichage à l'écran avec SURFER par Nahide Aydýn.

Farklı kentsel bölgeler arasındaki ilişkiler ile haberleşme ağının niteliğinin belirlenmesi asıl hedefi oluşturmaktadır. Çalışma, Iran hükümdarlığının Orta Anadolu Platosunun kuzeyindeki nüfus üzerinde ilk kez etkin hale geldiği ve batı, kuzey ve güneydeki komşuları ile doğrudan kültürel ve politik etkileşim içine girdiği katalitik dönemin kültürel etkileşiminin anlaşılmasında yardımcı olacak kantılar ortaya çıkarılması olasılığını sunmaktadır. Bu etkileşim, merkezi olarak planlanan imparatorluk şehrinin kavramsallaştırılması olan kentsel tasarım ile mimari biçimler, seramik stillerinin gelişimi ve lüks ithal objelerin kullanımında kendini göstermektedir. Kerkenes Projesi, eski çağ imparatorluklarının nitelikleri ile doğu ve batı arasındaki etkileşimin anlaşılmasına çok değerli katkılar sağlayacaktır.

1998 Yılı Sonuçları
1998 yılı jeomanyetik yüzey araştırmaları (bkz. orta sayfa), şehrin surları içinde kuzey uç noktasında bulunan kentsel yapı adası sıralarını göstermektedir; bunların her birinin bir dikmeli salon ile başka yapılar barındırdığı anlaşılmaktadır. Aradaki sırtlarda bulunan yapı adaları içinde ise, daha gösterişsiz yapılar yer almaktadır. Kuzey uç noktasında, büyük ölçekli bir kamu yapısı grubu bulunmaktadır. Sığ vadilerde yer alan yapay su rezervuarlarının sayısı, kentsel su kaynaklarının idaresine verilen önemi vurgulamaktadır. Yine 1998 yılında elde edilen jeofiziksel haritada yapı adaları dışında ve arasında kalan geniş alanlarda yapılar bulunduğu gözlenmiş olup, bu durum büyük olasılıkla bataklık alanların kurutulması ve düzenlenerek taş kaplanması sonucu sığ vadilerin de yerleşim alanı haline geldiğini göstermektedir. Bu durumda Kerkenes'in startigrafyası düşey değil yatay ya da mekansaldır. GPS yüzey modeli grafik olarak topoğrafya ile kentsel yapı adaları ve diğer tekil yapıların konumlandırılması arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Jeomanyetik görüntülerin yüzeyde kontrol edilmesi sonucu, yüzey jeolojisinin insan yapısı kalıntılardan gelen manyetik sinyalleri örttüğü yerlerde, yüzeydeki anakaya kütlelerinin kullanıldığı ve yapı planlarına dahil edildiği gözlenmiştir.

Jeomanyetik verinin toplanmasi sirasinda.    Üç adet alici ile yürütülen, GPS kinetik veri çalismasi.    Christine Perrier, Sokkia Total Station ile ölçüm yaparken.

Şehrin bu kısım veya bölgesinin, baştan beri olmasa bile en azından son düzenlemesinde, surların kuzeybatı kısmında yer alan en yakın şehir kapılarına doğrudan ulaşılabilirliğinin bulunmadığı gözlenmektedir. (Eğer gerçekten nitelikleri bu idiyse) elit konutlar için şehrin bu bölgesinin seçilmesi, bu bölgede yıllık tatlı su miktarının fazla olması ve yüzey eğimi nedeniyle kötü hava koşullarının etkilerine karşı şehrin diğer bölgelerine göre daha korunaklı olması ile açıklanabilir.

Çalismanin gelisimi.    Fildisi'nin bulundugu oda.    Yanda görünen odadan çikan bir kap.

Bu bölgede kazılan iki deneme açması, çeşitli yapı teknikleri ile ilgili bilgi sağlamış ve 1996 yılında fildişi levhanın bulunduğu odanın bir üst katı olduğunu göstermiştir. Bunlara ek olarak, atların önemi ve büyük olasılıkla taşıt araçlarının kullanıldığına dair kanıtlar da ortaya çıkarılmıştır.

 

  

[ kerkenes home page | kerknews français | kerknews english ]

.

bolgesel arastirma kerkenes projesi 2. asama kerkenes projesi 1. asama proje yayinlari sponsorlar calisanlar iletisim