tarihi pteria şehri

M.Ö. 6. Yüzyılın başlarında Medler, imparatorluklarını Iran'dan Kuzey Anadolu'ya doğru genişletiler. Böylece Iran uygarlığı, batıdaki Lidya, güneydeki Kilikya Krallığı ve Pontus'daki Yunan kolonileri gibi Orta ve Batı Anadolu güçleri ile doğrudan kültürel etkileşime girmiş oldu. Medlerin batıdaki imparatorluklarının korunması ve yönetimi, bu amaçla kullanılabilecek güçlü ve büyük bir imparatorluk merkezini gerekli kıldı. Bu gereksinimi karşılamak için, Kapadokya düzlüğünün kuzey ucunda bulunan alçak bir granit kütlesi olan Kerkenes Dağı üzerinde yer alan Pteria şehri kuruldu. 7 km. uzunluğunda olan ve üzerinde sağlam biçimde tahkim edilmiş 7 kapısı bulunan bir surla çevrilmiş olan şehir, bir saray kompleksi ile diğer kamu yapılarına ek olarak merkezi biçimde planlanmış yapı adaları içinde pek çok elit konut ve daha gösterişsiz başka yapılar barındırıyordu. 1993 yılından beri her yaz çok uluslu bir ekip tarafından mümkün olan en gelişmiş teknikler kullanılarak bu olağanüstü şehrin haritalanması ve topraküstü kalıntılarının belgelenmesine yönelik yüzey araştırması çalışmaları yürütülmektedir.

[ kerkenes home page | kerknews français | kerknews english ]

.

bolgesel arastirma kerkenes projesi 2. asama kerkenes projesi 1. asama proje yayinlari sponsorlar calisanlar iletisim