İCERİK

4. VERİLERİN İLK DEĞERLENDİRİLMESİ

Fotoğraflar
Tek yapılar, kapılar, reservuarlar gibi detaylar dahil olmak üzere tüm antik kenti içeren fotoğraflar elde edilmiştir. Ayrıca yakın çevredeki diğer yerleşimlerin ve tümülüslerin de fotoğrafları çekilmiştir..

Plan
Elektronik bir mesafe ölçer ile şehrin güney kısmının planı çıkarılmıştır. Bu planın bilgisayarla yapılan çizimleri basılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda bazı yapıların taslak planlarıda çıkarılmıştır.

Jeofizik Araştırma
Jeofizik araştırmanın sonuçları mükemmeldir. En önemli sonuç ise, yüzeyden geniş açık teraslar olarak yorumlanan alanlarda kesinlikle hiçbir yapının bulunmadığının ortaya konmuş olmasıdır. Ayrıca bazı av-luların özel amaçlarla kullanılmış olduğu da ortaya çıkarılmıştır. Sonuçlar henüz değerlendirme aşamasındadır.

GEÇİCİ SONUÇLAR
(1) Şehir duvarı kapıları ve kuleleriyle beraber tasarlanmış olup, tek birim halinde planlanmış ve inşa edilmiştir.
(2) Şehrin iç yapıları da, şehir duvarıyla aynı zamanda planlanmış ve inşa edilmiştir.
(3) Yerleşim yeni kurulmakta olan bir imparatorluk şehridir.
(4) Daha geç dönem yerleşimleri iki küçük ve önemsiz alanla sınırlıdır.
(5) Olasılıkla ilk başta tasarlanmış olmasına karşın, şehir duvarı hiçbir zaman kerpiç üstyapıya sahip olmamıştır, iç yapıların ne kadarının tamamlanamamış olduğunun araştırılması gelecek sezonlarda çözülmesi gereken bir problem olarak durmaktadır.
(6) Yerleşim çok kısa ömürlü olmuştur. Belki de bir nesilden daha az sürmüştür.
(7) Heredot tarafından söz edilen ve ilk olarak Von der Osten tarafından önerilmiş olan Pteria şehri, halen yerleşim için özdeşleştirilecek en uygun şehirdir. Ancak, ne yazık ki, bu durumu ispatlayacak bir yazıt henüz bulunmamıştır.




 

İCERİK