İCERİK

5. KAZI SONRASI SÜREGELEN ÇALIŞMALAR

1993/94 kışında, araştırma sırasında çekilmiş fotoğraflar bilgisayara yüklenerek, ekranda tüm noktalarının detaylı olarak incelenmesi planlanmaktadır. Ayrıca, elektronik mesafe ölçer ile elde edilmiş sonuçlar ile jeofizik araştırmanın sonuçları da değerlendirilecektir. Tüm yerleşimin ve içindeki belirli alanların detaylı planlarının çıkarılması ancak bundan sonra mümkün olacaktır. Yerleşimin güney ucundan, çeşitli yöntem-ler kullanılarak elde edilmiş sonuçların bir araya getirilmesi çalışmalarının tamamlanabilmelesini ümit ediyoruz. Böylece Mayıs ayındaki sempozyumda bu sonuçlardan bazılarını açıklayabiliriz.

GELECEK SEZON ÇALIŞMALARIR

1994 yazında çalışmaya devam edebilmeyi ve aşağıda belirtilen amaçlardan bazılarının veya hepsinin yerine getirilebilmesini ümit ediyoruz:
(1)Helium gazlı keşif balonunu kullanarak, antik şehir içindeki bazı tek yapıların daha fazla fotoğlarının çekilmesi;
(2) Elektronik mesafe ölçer kullanılarak, planlama çalışmalarına devam edilmesi;
(3) Seçilmiş bazı alanların özellikle kullanım amaçlarının saptanması için jeofizik araştırmalara devam edilmesi;
(4) Birikimin ne olduğunun ve derinliğinin anlaşılması için öz örneği toplanması;
(5)Helium gazlı keşif balonu kullanılarak 5 km çapında bir alan içinde yerleşimin mümkün olduğunca çok fotoğrafının çekilmesi;
(6) Yozgat Müzesi'ne teslim edilmek üzere Helium gazlı keşif balonu ile fotoğraf çekilmesi;
(7) Jeofizik delillerin tanımlanabilmesi amacıyla, çok dikkatlice seçilmiş az sayıdaki noktada sondaj çalışmaları yapılması (1994 ve/veya 1995 yıllarında);
(8) Çizimlerin ve fotoğrafların arazi üzerinde kontrol edilmesi.

YERLEŞİMİN KORUNMASI

Yerleşim, özellikle şehir duvarları, kuleleri ve girişleri taşlarının çalınması tehditi ile karşı karşıyadır. Bu iş için yakın köylerden getirilen traktörlerle, Sorgun'dan gelen kamyonlar kullanılmaktadır. Durumdan Yozgat Valiliği, Sorgun Kaymakamlığı ve Yozgat Müzesi haberdar edilmiştir. Yerleşimin çevresine ge-rekli uyarı levhaları konmuş ve bundan sonra olması muhtemel tahribatın önlenmesi için Şahmuratlı Köy'ü muhtarı ile işbirliğine gidilmiştir. Şahmuratlı köyünde yerleşime uzanan mevcut yol üzerinde yapı-lacak geliştirme çalışmaları, her ne kadar turizm faaliyetlerini artıracaksa da, şehir duvarlarının yağmalan-ması tehditini de beraberinde getirmektedir. Durum Sayın Valiye ve yetkililere açıklanmıştır. Bölgenin turizm potansiyelinin artırılması konusunda oldukça olumlu çalışmaları olan Sayın Vali, durumun kendi-sine anlatılmasından sonra yol çalışmalarına bir süre ara verilmesine karar vermiştir.

 

İCERİK