Kerkenes Ana Sayfa
Ön Raporlar English Version
GİRİŞ
Şekil 2 Şekil 3 Şekil 4 Kerkenes 2003 Kerkenes 2003 Kerkenes 2003

Orta Anadolu'da yer alan Kerkenes Dağ üzerindeki Demir Çağı şehrinde (Şekil 2, 3, 4) 2003 yılında yürütülen yüzey araştırması ve kazı çalışmalarının en önemli sonucu, bu geniş yerleşim alanlı başkentin Anadolu'ya özgü niteliklerini gösteren önemli kanıtların ortaya çıkarılması olmuştur. Bu yeni kanıtlar şehrin büyük olasılıkla M.Ö. 7. yüzyılın ortalarında kurulmuş bir Anadolu eyalet merkezi olduğunu düşündürmektedir. Eski Frig dilindeki taş yazıtlar ve ikonografik kanıtlar Orta-Batı Anadolu kaynaklı kültürel etkileri akla getirmektedir.

Şehrin, daha önce anlaşılmış olduğu gibi, gelişmiş bir merkezi planlama kontrolü ile kalabalık işgücünü yönetme, örgütleme ve destekleme becerisini sergileyen "yeni kurulan" bir yerleşim olduğu kesindir. Diğer bir deyişle, bu şehir büyük olasılıkla güçlü bir devletin başkentiydi ve varoluş gerekçelerinden biri bu egemenliğin, hemen her yönden ve uzak mesafeden algılanan, güçlü görsel bir kanıtını sunmaktı. Elde edilen yeni kanıtlar şehrin kuruluş tarihini 7. yüzyıla doğru geriletmek gereğini ortaya çıkarmışsa da, şehrin ömrünün kısa sürmüş olduğu konusundaki görüşlerde herhangi bir değişiklik olmamıştır. 2003 sezonu şehrin yakılmasının ardından taş surlarının tamamen yok edilişine ilişkin yeni kanıtlar sunmuştur. Ortaya çıkarılan mimari elemanlar, kabartma heykeller, yazıtlar, küçük objeler ve seramikler gibi buluntuların tamamı, şehrin yok ve terk ediliş tarihinin 6. yüzyılın ortalarından önce olmadığını göstermektedir ki, bu durumda büyük olasılıkla yıkım, Lidya Kralı Krezüs'ün M.Ö. 547 yılı veya civarına tarihlenen askerî harekâtıyla bağlantılıdır.

Kerkenes Ana Sayfa
<<