Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
 

Kerkenes News 2010

Yayına Hazırlayan
Geoffrey and Françoise Summers

Katılımcılar
Sema Bağcı
Sevil Baltalı Tırpan
Dominique Langis-Barsetti
Susanne Berndt-Ersöz
Scott Branting
Berrin Çakmaklı
Erdoğan Cambaz
Ferhat Can
Ahmet Çinici
Ali Çınkı
Jonathan Clindaniel
Ben Claasz Coockson
Merve Demiröz
Cengiz Doğangönül
Sergey Emeliyanov
Yılmaz Selim Erdal
Güzin Eren
Sophie Hammond-Hagman
Resul İbiş
Erkan Kambek
Aygün Kalınbayrak
Nuretdin Kaymakçı
Pınar Kaymakçı
Paul Kazo Kazaev
Anthony Lauricella
Joseph Lehner
Erik Lindahl
John Marston
Naomi Miller
James Osborne
Yasemin Özarslan
Susan Penacho
Evangelia I. Pişkin
Çıngı Salman
Stephanie Salwen
Jack Scott
Noël Siver
Françoise Summers
Geoffrey Summers
Irene Sun
Kenan Sürül
Ahmet Türer
Jill Waller
Alison Whyte
Nilüfer Yöney
Özge Yurdakul


Eko-Merkez
Berrin Çakmaklı
Soofia T. Elias-Ozkan
Asuman Korkusuz Ülgen
Güner Mutaf
Korkut Mutaf
Françoise Summers
Özün Taner
Ozan Yılmaz

     Kerkenes Dağ'daki Demir Çağı başkentinde yeni bir girişimle, Kazı Başkan Adayı Scott Branting ve Kazı Başkanı Yardımcısı Sevil Baltalı Tırpan, tapınak olması muhtemel geniş kamusal bir yapıyı kazmışlardır. Bu yapı, jeofiziksel araştırmalarda gözlenen benzer yapılardan bir tanesidir. Bu geniş yapıların kent içindeki dağılımı, bölgeleri ya da mahalleri temsil edebilir. Kapadokya Kapısı'nda konservasyon çalışmalarının ilk aşaması, Restoratör Mimarlar Nilüfer Yöney ve Erkan Kambek tarafından tamamlanmıştır (Kapak ve Şekil 2). Kapıdaki kazılar ise, arkadaki iki kule arasına inşa edilen ağır ahşap cephenin, ahşap kapılara evsahipliği yaptığını ortaya koymuştur, ki bu sonuç Orta ve Batı Anadolu'daki diğer Demir Çağı kentlerinde bulunan şehir kapılarına dair ipuçları vermektedir. Kapının yanmasıyla çöküntünün altında kalan başka bir yıkım kurbanı kapı avlusunda bulunmuştur. Ezilip bükülen iskeletin kaldırılması ve kapının arka kesiminin kazılması, Haziran 2011'de tamamlanacaktır. Joseph Lehner'in devam eden çalışması ise, Anadolu Demir Çağı metal teknolojisi ve maden yataklarına odaklanmıştır. Temmuz'da Konservatörler Noël Siver ve Alison Whyte, Müze Sergi Düzenleyicisi Erik Lindahl ile birlikte, geniş iki taş idolü Yozgat Müzesi'ne yerleştirmişlerdir.
     Bu sene yeniden Stefani Mazzoni ve ekibini civardaki antik yerleşim Kuşaklı/Uşaklı, Hitit Dönemi Zipallandası'nda yürüttükleri yüzey araştırması süresince ağırlamış olmaktan mutluyuz. İki ekip arasındaki işbirliği devam ederken, bölgeye ait bilgi de paylaşılmaktadır.
     Kerkenes Eko-Merkezi'nde güneş pişiricileri, ocakları ve kurutucularının tasarımındaki gelişmeler verimlerini arttırmıştır. Kerkenes Festivali'ne (Şekil 1) Yozgat Valisi Necati Şentürk ile yakın ve uzaktan gelen dostlarımız katılmıştır. Buna benzer etkinlikler, kültürel ve çevresel değerlerin korunması ile ilgilenen kişileri bir araya getirmektedir.

09dpng0723 ipage3 ipage3 ipage3 ipage3 ipage3 ipage3