Cover

Page 2 - 3

Page 4 - 5

Page 6 - 7

Page 8 - 9

Page 10 - 11

Page 12 - 13

Page 14 - 15

 
GİRİŞ

2003 yılı önemli fakat beklenmedik keşifleri beraberinde getirmiştir. Saray Yapı Grubu girişinde bulunan Eski Frig dilinde yazıtlı küçük kabartma heykele ait parçalar, Kapadokya Kapısı’nda bulunan ve sembolik olarak bir tanrıyı betimleyen taş stelli basamaklı anıt ile şehrin aşağı kesiminde ortaya çıkarılan megaron Frig etkisinin derecesini yansıtmaktadır. Elde edilen diğer mimari elemanlar ise yerel nitelik taşımaktadır.

Temsilcimiz Songül Erbay’ın nazik yardımları
sayesinde gerçekleştirilen kısa bir bahar çalışması, direnç yöntemiyle yüzey araştırması yürütülen alanın genişletilmesine ve şehrin yokoluşundan önce yanyana gelen yapıların gözler önüne serilmesine olanak vermiştir. Kapadokya Kapısı ve Saray Yapı Grubu cephesindeki taş kaplı eğimli yüzeylerde (glacis) Temsilcimiz Mehmet Katkat tarafından yürütülen koruma ve onarım çalışması, bu anıtların görsel etkisini arttırmıştır. Duvar yüzlerinde büyük ahşap hatılların bulunduğu ve saz örtülü damları büyük ahşap dikmelerin taşıdığı Saray Yapı Grubu içerisinde şehri yok eden yangının şiddetini gösteren etkileyici kanıtlar ortaya çıkarılmıştır. Yerleşimin tarihi konumunu anlamak açısından, yangının yılını belirlemek büyük önem taşımaktadır. Mimari üslup M.Ö. 6. yüzyılın ortalarına işaret etmekte ve Kerkenes’in Pteria ile özleştirilmesini mümkün kılmaktaysa da, henüz bu yönde kesin bir kanıta rastlanmamıþtır. Yerleşimin Orta Anadolu’ya özgü nitelikler taşıdığı gittikçe daha fazla anlaşılmakla birlikte, kültürel karmaşıklık ve Frig etkisinin derecesinin tam olarak anlaşılması için çalışmaların sürdürülmesi gerekmektedir.

Araştırma merkezinde deponun etrafı bir çitle çevrilmiş ve yeni bir kuyu açılmıştır. Geleneksel ve yeniden kullanılan malzemelerle köyde yürütülen iklim koşullarına uygun yapı çalıþmaları yerel ve uluslararası alanda ilgi çekmektedir.