Cover

Page 12 - 13

Page 14 - 15

KERKENES EKOLOJİK MERKEZİ

Kerkenes Ekolojik Merkezi için Avustralya Büyükelçiliği tarafından sağlanan desteğin yenilenmesi ile 2003 yazı için programlanan çalışma hayata geçirilebilmiştir. Taş temelli, kerpiç dolgulu ahşap iskeletli ve düz toprak damlı bir yapı birimi geleneksel yöntemlerle inşa edilmiştir. (Şekil 18) Yapıların fiziksel çevre performansını değerlendirmek için, Tinytag veri toplayıcıları kullanılarak farklı mevsimlerde belli aralıklarla sıcaklık ve bağıl nem ölçümleri yapılmyştır. Ecotect v.5.20 programını kullanarak hazırlanan bilgisayar simülasyonları çeşitli alternatif yapı malzemelerinin performanslarının karşılaştırmasına olanak verecektir. Sonbaharda Şili'nin Santiago kentinde yapılacak olan PLEA (Pasif ve Düşük Enerji Mimarisi) 2003 Konferansı için "Türkiye'deki Geleneksel ve Çağdaş Yapım Teknikleri Üzerine Karşılaştırmalı Çalışmalar" başlıklı bir poster bildiri hazırlanmaktadır. Sürdürülen çalışmalar ODTÜ Mimarlık Fakültesi ve AA Enerji Çalyşmaları Programı arasındaki British Council İngiltere-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında desteklenmektedir. Ayrıca Berlin'de yapılan "Modern Dünya 2003" Konferansı'nda "Türkiye'deki Kırsal Yerleşimlerin Geleceği: Yeniden Toprağa mı Dönüyoruz ?" başlıklı bir bildiri sunulmuştur. 2002 yılında başlayan program, atık suların yeniden kullanımı, basit damla sulama sistemininin kurulması, katı atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümü ile yapıların fiziksel çevre performanslarının iyileştirilmesinde alternatif malzemelerin kullanılması başlıklarını içermektedir. Kuruluşu tamamlandıktan sonra Kerkenes Ekolojik Merkez Projesi, ekonomik olarak kendi kendine sürdürülebilir hale gelecek ve büyük ölçüde kurulacak bir Köy Derneği tarafından yerel olarak yönetilecektir; projenin ortaya koyduğu yeni düşünce ve uygulamalar ise, kırsal bölgelerde benzer çalışmaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için örnek teşkil edecektir.

TEŞEKKÜRLER

Değerli işbirliği ve yardımlarından dolayı, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne, Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Yozgat Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Sarıkaya, Yozgat Müze Müdürü Erol Özen, Sorgun Kaymakamı Mustafa Dündar ve Sorgun Belediye Başkanı Yylmaz Kılıçarslan'a müteşekkiriz. Ayrıca Dr Şevket Bağcı, Yozgat Köy Hizmetleri, TEDAŞ ve Telekom'a da verdikleri sürekli destek için teşekkür ediyoruz. Bize ve dostlarımıza geleneksel Anadolu misafirperverliğini gösteren Şahmuratlı Köyü sakinlerine ve muhtar Ali Erciyes'e teşekkürü borç biliriz. Kerkenes Projesi, destekleriyle projenin devamlılığını sağlayan kişi ve kurumlara minnettardır.