Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
   
 

Kerkenes News 2008
Yayına Hazırlayan
Geoffrey and Françoise Summers

Katılımcılar
Murat Akar
Emre Avcıoğlu
Gökben Aykanat
Sema Bağcı
Kayahan Baskın
Susanne Berndt-Ersöz
Scott Branting
Claude Brixhe
Ferhat Can
Nurdan A. Çayırezmez
Ben Claasz Coockson
Ali Çınkı
Ahmet Çinici
Catherine Draycott
Güzin Eren
Tuna Kalaycı
Joseph Lehner
Astride Letrange
Christine Markussen
David Monsees
Yasemin Özarslan
Susan Penacho
Evangelia I. Pişkin
Melissa Rosenzweig
Katie Simon
Noël Siver
Geoffrey Summers
Françoise Summers
Natalie Summers
Pamela Summers
Lee Ullmann
Nilüfer B. Yöney
Alexandra Witsell
G. Bike Yazıcıoğlu
Şafak Acar
Aysun Akkaya
Özlem Bağcı
Pınar Balat
Özgün Balkanay
Özgecan Canarslan
Çağrı Çakır
Gülistan Durmaz
Soofia T. Elias-Özkan
Erman Erdemli
Sajjad Haider
Tuğrul Karagüzel
Asuman Korkusuz
Güner Mutaf
Korkut Mutaf
Meryem Özkan
Françoise Summers
Zahraa Saiyed
Özün Taner
Arda Tatlı

Eko-Merkez
Kerkenes Haberler 2008
Çeviri
Nilüfer Baturayoğlu Yöney

2008 yılında Yozgat Müzesi Müdür Vekili Hasan Şenyurt, aralarında heykel, Frig dilindeki yazıt ve kabartma heykelin parçalarının da bulunduğu Kerkenes'de ortaya çıkarılan en önemli Demir Çağı buluntularının sergilenmesi için özel bir galeri hazırladı (Şekil 1 ve 2). Ayrıca heykel ve yazıtlar üzerine hazırlanan monografi, sanal kopyası aşağıdaki adreste internet üzerinden ücretsiz olarak da indirilebilecek bir cilt halinde geçtiğimiz yılın sonunda yayınlandı (Şekil 3). Geçen yılın diğer önemli olayları arasında, Temmuz ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ziyareti ve Yozgat Valisi Amir Çiçek tarafından organize edilen ve Avustralya, Kanada ve Büyük Britanya büyükelçilerinin de katıldığı Kerkenes Sonbahar Festivali sayılabilir.

İlkbaharda Saray Yapı Grubu çevresinde ve Kapadokya Kapısı'nın iç kısmında jeofi ziksel yüzey araştırmasına devam edilmiş, daha sonra şehrin kuzeydoğu bölümünde Scott Branting yürütücülüğünde kazılan Ulaşım Deneme Açmaları ile kentsel sokak ağı üzerindeki çalışmalar sürdürülmüştür (Şekil 4). Çağdaş bilimsel bir araştırma kapsamında Seppi Lehner, Kerkenes'de ortaya çıkarılan metal buluntuları, eser elementlerin hasar vermeden kimyasal olarak ayrıştırılmasına dayalı bir yöntemle incelemiştir. Ayrıca buluntular değerlendirilmiş ve kazı sonuç raporları tamamlanmıştır.

Kerkenes Eko-Merkezi'nde gerçekleştirilen yoğun etkinlik programı, bu yıl Kerkenes Haberler'de daha geniş yer tutmaktadır. Çalışmaların esin kaynağı, Adana yakınlarında başka bir Demir Çağı yerleşimi olan Karatepe'de arkeolojiyi, kırsal toplumların bugün Kültür Varlığı adını verdiğimiz kaynaktan yararlanarak gelişimi için öncü bir merkez haline getiren Halet Çambel'dir. Kerkenes'de çağdaş yaklaşımlara uygun olarak çalışmaların odak noktasını, sürdürülebilir kırsal gelişime yönelik uygun yapı teknolojileri ve yenilenebilir enerji kaynakları oluşturmaktadır.

 

   
page2 08dpkc0228