Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
   
 

KENTSEL ARAŞTIRMALAR
Geoffrey Summers ve Scott Branting

Direnç Yöntemiyle Yüzey Araştırması Güzel ilkbahar aylarında Christine Markussen yönetiminde gerçekleştirilen elektrik direnci yöntemiyle jeofi ziksel yüzey araştırması (Şekil 5), teknik sorunlar nedeniyle kesintiye uğrasa da, iki yeni ve yararlı sonuca ulaşmak mümkün oldu. Saray Yapı Grubu'nun batısında (Şekil 6), Göz Baba Kapısı olarak adlandırdığımız sur girişine doğru uzanan yüksek sırtın üzerinde biçimleri düzenli yapı adaları ve sokaklar bulunduğu anlaşılmış ve bu yapı adaları içinde yer alan yapı tipleri ve bunların biraraya gelişinin şehrin başka yerlerindeki dokudan farklı olmadığı izlenmiştir. Bu durum, iklimin sert etkisine açık konumda Saray Yapı Grubu yakınlarında yer alan kentin bu bölümünün özel işlevler için ayrılmadığını ve toplumsal açıdan diğerlerinden ayırt edilebilir düzeyde elit bir gruba hizmet etmediğini düşündürmektedir. Diğer yandan, kazı sonuç raporunun tamamlanmasına yönelik olarak Kapadokya Kapısı'nın iç kısmında gerçekleştirilen yüzey araştırması, bu önemli sur girişinde bir Geç Roma veya Bizans dönemi yapı grubuna ait duvarlar bulunduğunu göstermiş ve yüzeyde izlenen duvarlardan yararlanılarak hazırlanan planı büyük oranda doğrulamıştır. Elde edilen görüntülerin yüksek nitelikli olmayışının, kapı iç odalarındaki derin taş döküntülerinin yüksek elektrik direncinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS)

2008 yılında, devam eden Coğrafi Bilgi Sistemine (CBS) dayalı Ulaşım araştırma programı kapsamında altı adet Ulaşım Deneme Açması (TT 33-38) kazılmıştır (Şekil 5a). Scott Branting tarafından hazırlanan rapor aşağıda sunulmaktadır.

BELGELEME, KONSERVASYON, ANALİZ VE SUNUM ÇALIŞMALARI Geoffrey Summers
Kapadokya Kapısı'ndaki Demir Çağı Grafi tileri Susanne Berndt Ersöz, Kapadokya Kapısı eğimli taş kaplı yüzeyinden (glacis) alınan ve şimdi Kazı Deposunda bulunan iki kumtaşı blok üzerinde yer alan Eski Frig dilindeki grafi tileri (Şekil 7) yeniden incelemiştir. Detaylı bir çalışma, yeni çizimlerin hazırlanması ve Frig idol ve kültleri konusundaki engin bilgisi sayesinde Susanne, daha önce belirlenenlere ek olarak çok sayıda idolü daha tanımlayabilmiştir. Bu grafi tilerin farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından yapıldığı ve yeni grafi tilerin eskileri pek de dikkate almadığı anlaşılmaktadır. İyi bilinen Frig tipinde kült idollerinden oluşan bu grafi tilerin konusunun Gordion Megaron 2 duvarlarına kazınan çeşitli konulardaki grafi tilerden farklı oluşu dikkat çekicidir. Bu farklılaşma, Kerkenes'deki 6. yüzyıl sur kapısının Gordion'daki Tahribat Tabakası'ndan 250 yıl kadar geç tarihli oluşuyla açıklanabilecek kronolojik bir değişim olarak

 

   
page4 08respal