Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
   
 

yorumlanabileceği gibi, işlev ve/veya coğrafi farklılıktan da kaynaklanabilir. Bu grafi tili idoller ile Kapadokya Kapısı'nın iç avlusunda bulunan basamaklı anıt üzerinde yer alan idol-stel arasında ilişki kurulması da olasıdır.

Mimari Kalıntılar
Büyük olasılıkla özgün biçimlenişinde heykel ve yazıtlı ve kabartmalı blok ile ilişkili olan sarmallı levha (Şekil 2), Noël Siver ve Erik Lindhal tarafından restore edilmiştir. Saray Yapı Grubu'nun Anıtsal Girişi'ndeki duvarlar üzerinde, çok daha büyük ölçekli olmakla birlikte benzer bir düzenlemeyle ve duvara gömülerek yerleştirilmiş, sırayla birbirini tekrar eden üç-çeyreklik yuvarlak sarmallar ile iç içe geçmiş kabartma daireler biçiminde betimlenen sarmal uçlarından oluşan sıralar (Şekil 8) bulunması dikkat çekicidir. Bu bulgu, Kerkenes ile batıdaki Frig Yaylalarında bulunan kaya mezarlarında betimlenen mimari cepheler arasında ilişkiler bulunduğuna işaret etmektedir. Gordion ve Ankara bölgesinde benzer nitelikte mimari bezeme elemanlarına rastlanmamıştır. Tüm parçaların yeni ve geniş işliğe taşınması, büyük taş idollerin onarımını hızlandırmıştır.

Sultan II. Keyhüsrev Dönemine Ait Bir Selçuk Sikkesi
İlk akropolün kalıntıları üzerine Bizans Döneminde inşa edilen bir tahkimat nedeniyle kentin Kale olarak anılan yüksek bölümünün, yeni haritalarda Keykavus Kale olarak işaretlenmiş olması şaşırtıcıdır. Selçuk Dönemi etkinliğine ait olarak rastlanan nadir kanıtlardan biri, yüzeyde bulunan, II. Keyhüsrev Dönemine (M.S. 1237-1246) tarihlenen ve Sivas'ta basıldığı anlaşılan gümüş bir dirhemdir (Şekil 9).

Demir Çağına Ait Metal Buluntular
Ben Claasz Coockson, Saray Yapı Grubu girişinde gerçekleştirilen kazıda bulunan mimari demir objelerin çizimlerini tamamlamıştır (Şekil 10). Bunların arasında, büyük olasılıkla anıtsal ahşap kapıların parçalarını bir arada tutan ve üzerinde büyük çivilerle birlikte bulunan iki bütün demir şerit yer almaktadır.
Los Angeles California Üniversitesi'nde lisansüstü öğrencisi olan Joseph Lehner, Kerkenes metal buluntuları üzerinde yenilikçi bir çalışmaya başlamıştır (Şekil 11). Yayılmacı ve yayılmacı olmayan yöntemlerle alınan örnekler, korunmuş metalik yapılarını ve andizotopik element kompozisyonlarını belirlemek amacıyla incelenmektedir. Bu çalışma, bitmiş metal objelerin üretiminde kullanılan hammaddelerin olası kaynaklarını belirlemek amacıyla kurşun izotoplarının kesin ölçümünü de kapsamaktadır. Bu araştırma Demir Çağı zanaatkarlarının kullandığı döneme özgü üretim yöntemleri ve teknolojik uygulamaları anlamamıza olanak verecek ve eski kentin toplumsal ve ekonomik dokusuna ışık tutacak bilgiler sağlayacaktır. Ayrıca bu tarihi başkentte yaşayanların, M.Ö. 6. yüzyılın ilk yarısında mevcut geniş bölgesel ticari ve kültürel değişim ağlarında ne rol oynadıklarını anlamak mümkün olacaktır.

Yozgat Müzesi'ndeki Kerkenes Galerisi
Chicago Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü sergileme direktörü Erik Lindhal, konservatör Noël Siver ve öğrenciler Astrid Letrange ve Natalie Summers'ın yardımıyla yeni bir sergi tasarlamış ve kurmuştur (Şekil 1). Bu çalışmaya Bakanlık Temsilcimiz Mahmut Altuncan, müzelerde sergileme konusundaki beceri ve deneyimiyle destek vermiştir. Müze personeli de, çalan alarmlar ve gözetleme kameralarının yerinin değiştirilmesi başta olmak üzere her konuda hevesle çalışmalara yardımcı olmuştur. En zor iş kalemi, etek bölümünün iç kısmı bulunamadığından alt kısmı ağır gövde ve baş parçalarını taşıyamayan heykelin ayağa kaldırılmasıdır. Bu sorunu çözmek için Erik, gövdenin ağırlığını taşıyacak bir metal armatür tasarlayarak, alt kısmın içindeki boşluğa yerleştirmiştir. Heykel müzeye baş, gövde ve etekten oluşan üç parça halinde nakledilmiş ve sergileneceği vitrin içinde yeniden biraraya getirilmiştir. Ayrıca mimari taş bloklar, küçük ölçekli kabartma heykeller ve Eski Frig dilinde yazıtlı parçalar için de vitrinler ayrılmış ve bütün keramik kaplar arasından seçilen örnekler, önemli metal objeler ve diğer buluntular seçkisiyle birlikte özgün bir sergi hazırlamak mümkün olmuştur.
Galerinin resmi açılışı Kerkenes Sonbahar Festivali kapsamında, 18 Ekim günü Yozgat Valisi tarafından ve Avustralya, Kanada ve Büyük Britanya büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir (Şekil 12-16).

 

   
08dpkc1002 ipage7