Kerkenes News 2009

Özün Taner
Gülnur Uçar
Huriye Uçar

Büyük olasılıkla eski Pteria olduğu düşünülen Kerkenes Dağ'daki Demir Çağı başkentinde sürdürülen arazi çalışmaları bu yıl şehrin güney bölgesinde yapılan jeofiziksel yüzey araştırmasına odaklanmış (Şekil 1), bunu izleyerek "Kapadokya Kapısı"nda (kapak) gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bulunan yanmış bir iskelet ise kentin ne kadar dramatik bir biçimde tahrip edildiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Temmuz ayında Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi James Jeffrey ve eşi, Kültürel Koruma için Büyükelçilik Fonu'ndan verilen ödülün ardından Kerkenes Dağ'ı ziyaret etmişlerdir. Yozgat'ta Vali Amir Çiçek tarafından misafir edilen konukların onuruna, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer yeni restore edilen Hayri İnal Konağı'nda bir kahvaltı vermiştir (Şekil 2a). Kerkenes ziyareti kapsamında konuklar Kale'ye çıkarak manzarayı seyretmiş ve Kapadokya Kapısı'nı incelemişlerdir (Şekil 2b). Kerkenes Ekolojik Merkezi'ndeki öğlen yemeğinde Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç konuklara Sorgun Termal Oteli tarafından hazırlanan yerel Testi Kebabı ikram etmiştir. Başta Sorgun Jandarma Komutanlığı ve Şahmuratlı Köyü'nün misafirperver sakinleri olmak üzere, bu özel güne katkıda bulunan herkese teşekkürü borç biliyoruz. Aralık ayında, Türkiye arkeolojisi ile yakından ilgilenen Ekselansları (HRH) Galler Prensi Charles, Dr Geoffrey Summers'a "Türkiye'de yürütülen İngiliz arkeolojik araştırmalarına katkıları" nedeniyle bir İngiliz Şövalyelik Nişanı (MBE) vermiştir; bu tüm Kerkenes Araştırma Ekibi tarafından kazanılmış bir onurdur.
     Eylül ayında Prof. Stefania Mazzoni ve ekibi Kuşaklı Höyük'teki yüzey araştırma çalışmalarına devam etmişler (s. 10-11) ve çalışma üssü olarak Kerkenes Kazı Evi'ni kullanmışlardır.
     Kerkenes Ekolojik Merkezi'ndeki etkinlikler arasında (s. 12-13), yeni güneş ocağı ile bahçe meyve ve sebze ürünlerinin kurutulmasında kullanılan daha büyük ve etkin güneş kurutucusu tasarımları dikkat çekmektedir.

09dpng0723 ipage3