Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
 

KERKENES EKO-MERKEZİ
Asuman Korkusuz-Ülgen ve Françoise Summers

     2009 yılı etkinlikleri arasında kuramsal ve uygulamalı eğitim çalışmaları ile fuar ve kermeslere ek olarak Kerkenes Araştırma Ekibi ve ŞAHDER tarafından ağırlanan özel misafir ve grupların ziyaretleri yer aldı (Şekil 20). ŞAHDER'e Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı'ndan (KDP) sağlanan önemli kaynak AKG, Anglo-Türk Cemiyeti, Archeocommunity Vakfı, MESA, Toreador ile diğer kurum ve kuruluşlardan sağlanan destek ile biraraya gelerek, Eko-Merkez'imize temel amaçlarını gerçekleştirme olanağı vermiştir.
     Güneş enerjisi kullanımının tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına odaklanan bir önceki BM-KDP projesinin başarısından yola çıkarak, 2008 yılı sonunda 'Yozgat Sorgun'da Güneş Enerjili Tasarımların İyileştirilmesi ve Markalaşma Altyapısının Kurulması' başlıklı yeni proje evresine başlanmıştır. Güner ve Korkut Mutaf güneş ocağı, fırın ve kurutucuları için yeni tasarımlar geliştirmişlerdir. Ankara'da Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) ve proje merkezinde Yozgat Valiliği, Sorgun Kaymakamlığı ve Sorgun Belediyesi çeşitli konularda yardımcı olmuştur.
     Kerkenes Eko-Merkezi Erdoğan Akdağ Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde eğitim amaçlı seminer ve uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Sorgun İlçe Tarım Müdürlüğü'nden Adem Bölükbaşı ve Gökhan Güngör organik tarım ve etkin su yönetimi (Şekil 21a); Sorgun Hastanesi'nden Mehmet Ali Guzgun ve Sorgun Kaymakamlığı'ndan İbrahim Erciyas hijyen; Yozgat İl Tarım Müdürlüğü'nden Zeliha Tiryakioğlu ve Sibel Ünal ise gıda üretimi konularında seminerler vermişlerdir (Şekil 21b). Kerkenes Ekibi'ne katılan Huriye ve Gülnur Uçar üretim uygulamalarının sürekliliğini sağlamış ve etiketleme, paketleme ve pazarlama konularında çalışmıştır. Yerel gıda üretimi konusunda Türkiye'deki diğer şehirlerden örnekler sunan Doğa Derneği'nden Tuba Dicle Kılıç ise gıda üretimi konusunda bir elkitabı hazırlamaktadır. Pazarlama etkinliklerini geliştirmek amacıyla ürünlerimiz Sorgun Pazarı'nda sergilenmiştir (Şekil 21c). Yozgat Sürmeli Festivali'nde, Yozgat Ticaret Odası tarafından sağlanan bir ŞAHDER standı kurulmuştur (Şekil 21d). Ankara'da da ürünler çeşitli kermeslerde tanıtılmıştır.
     Soofia T. Elias-Ozkan ve Françoise Summers tarafından verilen 'Yerinde Mimarlık' adlı seçmeli ders kapsamında ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Kerkenes Eko-Merkezi'ndeki 'Uygulamalı İnşaat' çalışmalarında uygun ve alternatif yapı malzemeleri konusunda deneyim kazanma olanağı bulmuştur (Şekil 21e). Asuman Korkusuz-Ülgen ve Françoise Summers tarafından sonbaharda ODTÜ ve Yozgat Bozok Üniversitesi'nde sunuşlar yapılmıştır.
Kerkenes Araştırma Ekibi ve ŞAHDER, Avrupa Birliği tarafından desteklenen çeşitli projelerden ziyaretçiler ile uluslararası öğrenci ve akademisyen gruplarını ağırlamaktan mutluluk duymuştur. Şahmuratlı Köyü, düşük-karbonlu bir ekonomi ve sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarının tanıtımı ve yaygınlaştırılması için çalışan, çevreyle dost, enerji korumaya duyarlı ve kendine yeterli gelişim konusunda önemli bir yerleşim örneği haline gelmektedir.

ipage12 ipage13