Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15

 

Her geçen yıl Kerkenes'e güzel sürprizler getiriyor; 2006 yılında da bu gelenek devam etti. Mart ayında gerçekleşen gözalıcı tam güneş tutulmasının (Kapak ve Şekil 1) iyi bir işaret olduğu kantılandı!

Saray Yapı Grubunda taşlık arazide gerçeklestirilen jeofiziksel yüzey araştırması beklenmedik biçimde başarılı olmuş ve 2007 yılı çalışma yöntemini belirlemiştir. Sezonun başında Murat Akar, Saray Yapı Grubunun Anıtsal Girişinin zemin kaplamasına düşerek parçalanan heykeli detaylı biçimde fotoğraflamak için spotlar ve bir tripodu hazırladığında, kadim tanrıların yeniden biraraya getirilen ve birbiri üzerine yerleştirilen üç büyük parçanın devrilmesine engel olacağını umuyorduk. ... Konservasyon laboratuarında pek çok gönüllü yardımcıyla birlikte Noël Siver, Frig üslubunda oyma bezekli büyük kumtaşı bloklara ait binlerce parçayı birleştirmek üzere ayıkladı ve sınıfladı. Bu antropomorfik ya da yarı-ikonik betimlemeler, daha önce yanlızca Frig yaylalarındaki kaya mezarı cephelerinden tanınan bir mimari düzenin parçası olmalıdır. Diğer yandan bu önemli mimari eleman ve taş parçası koleksiyonuna evsahipliği yapmak üzere yeni bir binanin temeli atılmıştır. Yayın bakımından en önemli başarılar, Eski Frig dilindeki yazıtın Profesör Claude Brixhe tarafından Kadmos dergisinde yayınlanması ile Catherine Draycott'un heykel parçaları kataloğu ile buna ilişkin tartışmaları tamamlamasıdır.

2 Temmuz günü resmen açilan Erdoğan Akdağ Araştırma ve Eğitim Merkezi (Sekil 2), yalnız Kerkenes'e gelen ziyaretçilere değil, Kerkenes Eko-Merkez Projesi ekibi ve Şahmuratlı Köyü Derneği işbirliğiyle gerçeklestirilen eğitim ve kırsal kalkınma amaçlı çalısmalara da evsahipliği yapacaktır.