Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15

KERKENES EKO-MERKEZİ

2006 yılında Kerkenes Eko-Merkezi Projesi ve Şah-Der (Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes'i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) kırsal kalkınma ve sürüdürülebilir bir geleceğe odaklanan zengin bir program gerçekleştirmiştir.

Amaç

Kerkenes Eko-Merkezinin amacı, çevreye yönelik çalışmalardan yararlanarak sürdürülebilirliğin gelişimine katkıda bulunmak ve yaymaktır. Yapılan çalışmaların hedefleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının desteklemek;
  • Enerji etkin tasarımlar ve uygun yapı malzemeleri kullanımıyla çevre-dostu yapılar üretilmesi için uyarıcı ve katalizör olmak;
  • Uygulanabilir ve sürdürülebilir bir köy yaşantısına uygun olarak çeşitli tasarımlar, malzemeler ve etkinlikler için dinamik bir deney merkezi oluşturmak;
  • Kırsal alanlardan kentlere göçü durduracak ve hatta bunu tersine çevirecek biçimde kırsal kalkınma ve gelir getiren etkinlikleri desteklemek.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Hibeler Programı'ndan (UNDP GEF-SGP) güneş enerjisinin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik kaynak sağlanmış, ayrıca Kanada Fonu'ndan önemli bir hibe ile Yozgat Valilişi ve yerel yönetimler, Archeocommunity Foundation (ABD), Ankara ABD Büyükelçiligi, EIEI ve MESA tarafından sağlanan destekle önerilen program için yeterli kaynak ve uzmanlık elde edilmiştir.

Kırsal kalkınma amaçlı her programın başarısnın anahtarı, sürüdülebilirlişindedir. Çalışmalar, gelir getirici etkinlikleri başlatmaya yönelik biçimde tasarlanmalıdır. Bu amaçla sürdürülen organik tarım ve su yönetimi programı (Şekil 14a, b ve c) kapsamında tanımlanan güneşte pişirme ve güneşte sebze ve meyva kurutma etkinliklerine (Şekil 15) ek olarak, yufka ve kurutulmus yufkadan Kerkenes Krakerleri üretimi (Şekil 14d ve e) geliştirilmiştir.

Güneşte pişirilmiş ve konserve haline getirilmiş sebze ve meyvalar çesitli kermeslerde satışa sunulmuştur (Şekil 15). Ayrıca basit bir su ısıtma sistemi yapılmiştır. Bir güneş mekanı içeren güneş evi ise 2007 yılında tamamlanacaktır (Şekil 15, sag alt).