Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15

Kent Planının Düzeltilmesi

Hava fotoğrafları, GPS mikro-topografik yüzey araştırması ve jeofiziksel verilerden yararlanarak tarihi yerleşimin tüm kentsel yapı adalarını gösteren bir taslak plan hazırlanmıştır. 2006 yılında bu planın güneybatı çeyreği bir GPS el alıcısı yardımıyla zemin kotunda kontrol edilmiş ve gerekli düzeltmeler yapılmıştır (Şekil 6).

Görüntüleme ve Analiz

Daha önceki sezonlarda elde edilen jeofiziksel verilerin uygun yazılımlarla yeniden işlenmesi çok faydalı olmuştur. Verilerin iyileştirilmesi , yorumlama çalışmalarına yardımcı olmaktadır (Şekil 7a). David Monsees Uzaktan Algılama verilerimizi, daha ince detayların izlendiği ve daha anlaşılır görüntüler elde edilecek biçimde yeniden değerlendirecek bir çalışma başlatımıştır. Jeomanyetik ve direnç yöntemleriyle elde edilen sonuçları , bağdaştıracak yöntemler geliştirilmiştir (Sekil 7b). Bu sonuçlar kentsel yapı adaları, sokaklar, yapılar ve diğer elemanların sanal gerçeklik (VR) simülasyonlarının yaratılmasında önadımı oluşturmaktadır (Şekil 8e). Çalışmanın ikinci aşaması basitleştirilerek dikdörtgen bloklar biçiminde ifade edilen kentsel yapı adalarına, daha önce yapılan sınırlı kazılara dayanarak kırma çatılı ve girişleri belirlenmiş yapılar yerleştirilerek, görüntülerin daha ifadeli hale getirilmesidir. Bu çalışmalar şehri yalnızca uzman olmayan kişiler için canlandırarak anlaşılır hale getirmekle kalmayarak, gelecekteki araştırmalarda ele alınabilecek yeni arkeolojik ve mimari sorunsalların da tanımlanmasına yardımcı olacaktır.

Başka bir gelişme, Coğrafi Bilgilendirme Sistemlerinde (CBS, GIS ) belirli bir bakış noktasından neler göründügünü belirleyen bir analiz yönteminden ( viewshed analysis ) yararlanarak, şehrin içinde belirlenen çesitli bakış noktalarından şehir dışında kalan çevre alanların izlenmesidir. Grafik olarak etkileyici sonuçlar (Şekil 7c), yeni bir kentin kurulması için seçilen bu konumun görsel bakımdan ne kadar stratejik olduğunu vurgulamakla kalmayarak, surların izlediği hat ile şehir kapıları ve sur kulelerinin konumlarina açıklık getirmektedir.